-
Το καλάθι αγορών είναι άδειο!
Τα φύτρα είναι νεαροί βλαστοί που βγαίνουν από διάφορους καρπούς και σπόρους και εμπλουτίζουν τη διατροφή σας με πολλά θρεπτικά συστατικά σε επαρκείς ποσότητες. Τα φύτρα είναι μια «ζωντανή τροφή».
Με υφή και γεύση που διαφέρει μεταξύ τους, άλλα είναι πιπεράτα άλλα σκληρά και άλλα τρυφερά. Κάποια είναι κατάλληλα για τη σαλάτα μας, κάποια για σούπα, για σάντουιτς ή για ροφήματα, όλα όμως είναι ιδιαίτερα ωφέλημα.
Πού μας ωφελούν;
Τα φύτρα των σπόρων είναι εξαιρετική πολύτιμη τροφή, και αυτό γιατί κατά τη διαδικασία του φυτρώματος βελτιώνεται η ποιότητα των πρωτεϊνών, αυξάνεται η ποσότητα των βιταμινών ενώ τα μεταλλικά στοιχεία γίνονται πιο αφομοιώσιμα από τον οργανισμό. Για παράδειγμα τα φύτρα σιταριού έχουν τετραπλάσια ποσότητα βιταμίνης B12 σε σχέση με τον καρπό του σιταριού, και 3 με 4 φορές περισσότερες φυτικές ίνες απ’ ό,τι το ψωμί ολικής άλεσης.
Περιέχουν λίγες θερμίδες και λιπαρά, αλλά είναι έξοχη πηγή φυτικών ινών, αντιοξειδωτικών, αμινοξέων, πρωτεΐνης, ενζύμων, ιχνοστοιχείων, βιταμινών, μετάλλων, ειδικά το χειμώνα, που τα φρούτα και τα λαχανικά είναι περιορισμένα. Xάρη σε κάποια χημικά μόρια που περιέχουν, τροφοδοτούν τον οργανισμό με ενέργεια και μας αναζωογονούν. Βοηθούν στην πέψη και αναζωογονούν ολόκληρο το σώμα. Βοηθούν στην ανανέωση των κυττάρων και καθυστερούν τη γήρανση. Σπόροι για φύτρα μπορούν να φυτευτούν όλο το χρόνο. Μεγαλώνουν σε κάθε κλίμα και δεν χρειάζονται ούτε χώμα ούτε ήλιο.
Πώς θα καλλιεργήσετε φύτρα;
Tι θα χρειαστείτε:
• Ένα ειδικό γυάλινο βαζάκι βλάστησης φύτρων με σήτα ή ένα γυάλινο βάζο με μουσελίνα, τούλι ή δίχτυ που ασφαλίζεται στο στόμιο με μια λαστιχένια ταινία. Εναλλακτικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε πουγκί βλάστησης για φύτρα ή τα ειδικά δισκάκια βλάστησης που επιτρέπουν την καλλιέργεια πολλών ποικιλιών ταυτόχρονα..
• Για τα φύτρα αγοράζετε τους σπόρους τους, κατά προτίμηση βιολογικούς, από καταστήματα ή e-shops με βιολογικά τρόφιμα (biosophy!)
H καλλιέργεια βήμα προς βήμα:
• Πλύντε καλά τους σπόρους που έχετε επιλέξει.
• Bάλτε τους σπόρους στο ειδικό γυάλινο βαζάκι για φύτρα ή σε ένα γυάλινο βάζο με μουσελίνα ή δίχτυ που ασφαλίζεται με μια λαστιχένια ταινία. Προσθέτετε νερό από τη βρύση ή φιλτραρισμένο, βεβαιώνοντας ότι καλύπτονται εντελώς. Σκεπάζετε και αφήνετε να μουλιάσουν για 8 με12 ώρες.
• Tην επομένη, αδειάστε το νερό και ρίξτε τους απευθείας τρεχούμενο νερό βρύσης ή φιλτραρισμένο νερό για να τους ξεπλύνετε. Στραγγίξτε αμέσως αναποδογυρίζοντας το βάζο στο νεροχύτη ώστε να απομακρυνθεί όλο το νερό. Στη συνέχεια, τοποθετούμε το γυάλινο βαζάκι στη θήκη του για να στραγγίξει το νερό 100% ή αν έχουμε απλό βαζάκι, το τοποθετούμε σε γωνία 45° σε κάποιο πιάτο ή μπωλ μέχρι να αποστραγγιστεί το υπόλοιπο νερό.
• Ακολουθούμε αυτή τη διαδικασία κάθε μέρα, βρέχοντας και στραγγίζοντας τους σπόρους για 2 με 3 φορές την ημέρα, Φροντίστε να αναδύετε κάθε φορά το δοχείο, ώστε οι νεαροί βλαστοί να αναπτυχθούν ομοιόμορφα.
• Ακολουθούμε τη διαδικασία ποτίσματος - στραγγίσματος για όσες ημέρες χρειάζεται ο κάθε σπόρος. Όταν οι καρποί βλαστήσουν και τα φύτρα μεγαλώσουν, τότε μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε. Φυτρώνουν σε 2 με 5 ημέρες ανάλογα με την ποικιλία που θα βάλετε. Mην τα αφήσετε πάνω από 7 μέρες, γιατί οι ρίζες τους θα μεγαλώσουν πολύ και θα αποκτήσουν πικρή γεύση.
• Bγάλτε τα φύτρα από το δοχείο, βυθίστε τα σε ένα μπολ με νερό και ξεπλύνετε προσεκτικά (για να απομακρυνθούν οι φλούδες). Στραγγίξτε τα πλυμμένα φύτρα σε σκεύος στραγγίσματος για αρκετή ώρα, για να απομακρυνθούν τα υπολλείματα νερού. Στη συνέχεια, βάζετε τα φύτρα σε πετσέτα για να απορροφηθούν τυχόν υπολείμματα νερού.
Πώς θα τα συντηρήσετε;
Για να επωφεληθείτε στο έπακρο από τα θρεπτικά τους συστατικά, το ιδανικό είναι να τα καταναλώσετε αμέσως μόλις τα συγκεντρώσετε. Εναλλακτικά, μπορείτε, να τα διατηρήσετε στο ψυγείο σε δοχείο που κλείνει αεροστεγώς ή στις ειδικές σακούλες που χρησιμοποιούνται για το ψυγείο για 4-10 μέρες. Αν τα βάλετε στο ψυγείο, σιγουρευτείτε πως έχουν στραγγίξει για 8 ώρες μετά το τελευταίο πότισμα.
Πηγές:
1. vita.gr - https://www.vita.gr/2007/01/01/diatrofi/eating-healthing/ta-fytra-ths-energeias/
2. back-to-nature.gr - http://back-to-nature.gr/2013/02/blog-post_6364.html